Újrahasznosítási stratégiák – mutatjuk, hol váltható vissza az aludoboz Miskolcon

Megosztás

Az alumínium kulcsfontosságú eleme az alacsony szén-dioxid kibocsátású körforgásos gazdaságoknak, hiszen nemcsak könnyű, tartós és rugalmas anyag, ami védi a folyadékot a fénytől, oxigéntől és szennyeződésektől, kórokozóktól, de végtelenszer, 100%-ban újrahasznosítható is. Az ország két nagy italgyártó cégénél, a Hell Energy Magyarország Kft. és a Borsodi Sörgyár Kft. háza táján érdeklődtünk az általuk alkalmazott újrahasznosítási stratégiákról, emellett utánajártunk, hogy Miskolcon hol lehet az aludobozokat visszaváltani.

A Hell Energy Magyarország munkatársai az aludobozok gyártásához ún. Hydro CIRCAL ötvözetet használnak, amely legalább 75%-ban újrahasznosított alumínium tartalommal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a visszagyűjtött és felhasznált alumínium legalább egyszer már biztosan volt fogyasztói termék. A fennmaradó 25% egyrészt további újrahasznosított fogyasztói és gyártási hulladékot, másrészt pedig megújuló energiával előállított elsődleges fémet tartalmaz. Ennek a stratégiának köszönhetően a valaha gyártott alumínium 75%-a ma is forgalomban van. beolvasztásuk pedig 95%-os energiamegtakarítást eredményez. Az elmúlt öt évben a vállalatnak sikerült 5% alá csökkentenie a PET palack csomagolások arányát, melyet 2025-re igyekeznek 1% alá szorítani. 

Annak az alumíniumnak, amit a megfelelő szelektívbe tesznek, mindössze 60 nap kell ahhoz, hogy 100%-ban végtelenszer újra tudják hasznosítani.

Mindeközben a gyártásközi másodlagos nyersanyag teljes mértékben újrahasznosításra kerül, így nem keletkezik hulladék, emellett a Hell Energy a gyártáshoz szükséges energiaigényét 100%-ban megújuló energiaforrásból fedezi. Ennek eredményeképp, az általuk felhasznált alumínium világszinten is kiemelkedően alacsony szénlábnyommal rendelkezik, ami példaérétkű az egész iparág számára.

A témával kapcsolatban szerkesztőségünk a Borsodi Sörgyárat is felkereste, tőlük az alábbi választ kaptuk:

– A Borsodi Sörgyár működése során kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatósági kérdésekre, így az általunk gyártott termékek túlnyomó többsége újrahasznosítható csomagolásokban kerül a boltok polcaira. 2010 óta, a Sörszövetség tagjaként a Borsodi Sörgyár is szoros együttműködésben áll a Returpack Kft.-vel, amely több mint 120 helyszínen működteti az alumínium-sörösdobozokat és egyéb alu-italdobozokat visszaváltó automatáit.

A rendszernek köszönhetően évente több mint 100 millió darab (1700 tonna) alumínium doboz újrahasznosítására kerül sor.

Az elmúlt évben is több tízezer ember élt a forgalmas bevásárlóközpontok és szupermarketek területén kihelyezett kb. közel 200 db automata kínálta lehetőséggel és váltotta vissza a használt aludobozokat, így vállalva tevékeny részt az újrahasznosításban. Ezek az automaták a boltban beváltható blokk formájában írják jóvá a beváltott dobozok egyenértékét. Emellett 2024 január elsejétől a jogszabály minden üveg, illetve műanyag palackot, valamint a fém italos dobozokat is kötelezően visszaválthatóvá teszi – árulta el lapunknak Szatmári Péter sajtóreferens.

Ahogy fentebb olvashattuk, országszerte közel kétszáz áruház alkalmazza a “pénzt a dobozért” elvet, melynek keretében “pénzért” vissza lehet váltani az aludobozokat, ami azt jelenti, hogy a visszaváltási díjat le lehet vásárolni az adott üzletben. Miskolcon a tudatosvasarlo.hu-n található térkép szerint jelenleg öt visszaváltó automata érhető el:

A két Auchan-ban (Pesti út, József Attila utca) és a két nagy Tesco áruházban (Mésztelep utca, Szentpéteri kapu), illetve a Szentgyörgy út és az Ifjúság útja sarkán található Coop üzletben.

Kiemelt kép: life.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek